Wiedauwkaaibrug

De Wiedauwkaaibrug is de enige spoorverbinding over het kanaal Gent-Terneuzen op Belgisch grondgebied en staat als monument geklasseerd. Een eerste brug verrees reeds in 1926.

Op 3 mei 2008 rond 08.00u lag een nieuwe brug te rusten over het kanaal Gent-Terneuzen aan de Wiedauwkaai. De constructie was een kolfje naar de hand van Victor Buyck Steel Construction voor een prijs van 6.4 miljoen euro. Ook fietsers kunnen gebruik maken van deze spoorbrug.

Het is een kopie van de oude brug die door corrosie en slijtage aan vervanging toe was. Deze brug is offshore geconstrueerd op het vasteland om zoveel mogelijk hinder voor het spoor te vermijden. Het draaimechanisme is eveneens volledig vernieuwd.

Over de brug loopt spoorlijn 58 van Gent naar Eeklo. De afstand van het spoortraject tussen deze 2 stations bedraagt 22.7 km. Eertijds was er de verbinding met Brugge over een afstand van 51.4 km. Op het deel van het voormalige spoortracé bevindt zich nu de “Abdijenfietsroute” tussen Brugge en Maldegem.

———-

Bron:

http://www.infosteel.be