Poel

Place du Marais. Beter kan je het niet vertalen. De Poel was aanvankelijk niet meer dan een moeras. De omwallingen en versterkingen van de stad Gent liepen achter de Poel heen langs de Houtlei. Het moeras werd gedempt en op de plaats waar nu de Ramen beginnen verrees de Torrepoort, de grootste poort van ’t stad.

Rijke poorters kwamen zich hier vestigen. Stenen werden opgericht in de nabijheid van de Torrepoort  waar zij zich veilig voelden in de nabijheid van de wachters maar ook in de nabijheid van de Korenlei, het hart van het handeldrijvende Gent.

Een enkele terechtstelling vond hier plaats op 21 februari 1559 toen er een soldaat werd onthoofd. Uitzonderlijk werd de straf op het plein uitgevoerd daar de Poel getuige was geweest van een misdaad die onmiddellijk diende afgestraft te worden.

Hotel De Nockere

Op de Poel staat een groot hotel in stijl Lodewijk XVI. Vroeger stond hier een steen, het “Hof van Wacken”, een prinselijke woning waar ondermeer Filips de Goede, Keizer Karel, Filips II en Willem de Zwijger verbleven. Na een aantal veranderingen in de 16°, 17° en begin van de 18° eeuw werd de woning volledig verbouwd in 1778 door de eigenaar Dhr. de Ghellinck de Nockere en dit naar de plannen van de architect Joachim Colin. Waar trouwens de huidige gevel afstamt.

Het gebouw. bestaat uit twee vleugels gescheiden door een grote binnenplaats en toegankelijk langs een monumentale poort. In het begin van de 19e eeuw was het hotel de Nockere bewoond door Philippe Piers de Raveschoot, die met Marie de Nockere was gehuwd en burgemeester werd op 20 juli 1819. In september 1858 werd het hotel gekocht door de pas opgerichte vereniging “Cercle commercial et industrie”! Op 6 april 1865 werd het gebouw aangekocht door de maatschappij “Société civile de l’Hotel de Nockere” en nam de “Cercle Catholique” er haar intrek.

In de gebouwen langsheen de Poel vestigden zich in de 19e eeuw tal van cultuurverenigingen en deed het plein dienst voor manifestaties, stoeten en optochten.

De uitstraling van het roemrijke verleden heeft plaats gemaakt voor een gezellige omgeving die voldoet aan de behoeftes van een moderne samenleving.

———-

Bron:

Ghendtsche Tydinghen 1979 – Vol8 N°4

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.