Poel

Place du Marais. Beter kan je het niet vertalen. De Poel was aanvankelijk niet meer dan een moeras. De omwallingen en versterkingen van de stad Gent liepen achter de Poel heen langs de Houtlei. Het moeras werd gedempt en op de plaats waar nu de Ramen beginnen verrees de Torrepoort, de grootste poort van ’t stad.

Rijke poorters kwamen zich hier vestigen. Stenen werden opgericht in de nabijheid van de Torrepoort  waar zij zich veilig voelden in de nabijheid van de wachters maar ook in de nabijheid van de Korenlei, het hart van het handeldrijvende Gent.

In de gebouwen langsheen de Poel vestigden zich in de 19e eeuw tal van cultuurverenigingen en deed het plein dienst voor manifestaties, stoeten en optochten.

Een enkele terechtstelling vond hier plaats op 21 februari 1559 toen er een soldaat werd onthoofd. Uitzonderlijk werd de straf op het plein uitgevoerd daar de Poel getuige was geweest van een misdaad die onmiddellijk diende afgestraft te worden.

De uitstraling van het roemrijke verleden heeft plaats gemaakt voor een gezellige omgeving die voldoet aan de behoeftes van een moderne samenleving.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.