Augustijnenkaai

De “augustijnen” verwijst naar een kloosterorde gericht op de kloosterregel van Augustinus in een streven naar innerlijke harmonie met God. Een geschiedenis die zijn oorsprong vindt in de 4e eeuw. In Italië ontstond in de 12e eeuw de orde van de “augustijner heremieten”. Algemeen stellen zij zich ten dienste van armen en verrichten pastorale werken. Het is de familie Borluut die in 1296 een klooster opricht voor deze beweging.

De eerste “Augustijnen” vonden in 1295 onderdak in een woning genaamd “ter Capellen” op de hoek van de Lange Steenstraat en de Geldmunt. Het was een schenking van Gerelmus Borluut. Een oorkonde dd 24 november 1296 van de bisschop van Doornik verleent toestemming tot de oprichting van een klooster met kerk.

Na de plunderingen en vernielingen tijdens de Beeldenstorm in 1566 en onder het calvinistisch bestuur in 1578 werd het complex openbaar verkocht en gedeeltelijk afgebroken om er ‘het Craeyken” op te richten, een herberg met aanpalende zaal voor feesten. Vervolgens heeft het o.m. dienst gedaan als college, militair hospitaal, katoenfabriek, etc. Een brand in 1838 was aanleiding tot aanzienlijke aanpassings- en renovatiewerken aan kerk en klooster.

Het authentieke augustijnenklooster vandaag biedt een geschikt kader voor al uw events. Congressen, evenementen, diners, recepties…..hier vindt u de ideale ruimte, aangepast aan uw noden. De locatie beschikt over grotere en middelgrote zalen voor verschillende gelegenheden tot 450 personen, kleine vergaderzalen, een prachtige binnentuin en historische bibliotheek.

Ter info:

In de middeleeuwen brouwden en commercialiseerden veel paters en monniken hun eigen bier. Water was dikwijls verontreinigd en dus was het veiliger om bier te drinken omdat het water wordt gekookt tijdens het brouwproces.

Toen de paters Augustijnen in 1987 op zoek gingen naar een nieuwe partner voor het brouwen van hun bier, was Jozef Van Steenberge volop aan het experimenteren met hoge gistingsbieren. Jozef won de uitgeschreven wedstrijd van de paters Augustijnen.

De brouwerij kreeg zo toegang tot de receptuur van dit historisch kloosterbier, maar ook tot de kennis van receptuurbeheerder Janus Jeremanus. Janus was meer dan 25 jaar lang adviseur van Brouwerij Van Steenberge en introduceerde de originele giststammen van de Augustijnen die we tot op vandaag nog steeds gebruiken.

———-

http://www.inventaris.onroerenderfgoed.be

http://www.vansteenberge.com