1989-1994: Temmerman Gilbert

GentGilbertTemmermanMarcelFb

Marcel Gent-Fb

°25.02.1928 – †19.01.2012

In 1989 wordt Gilbert Temmerman als eerste socialistische burgemeester van Gent verkozen. Een mandaat dat hij zou uitoefenen tot 1995 waarna hij door partijgenoot Frank Beke zal worden opgevolgd.

Geboren in Ledeberg in het jaar 1928 wordt Gilbert in 1959 op zijn 30ste het jongste gemeenteraadslid van Gent om dit ambt vervolgens nog 35 jaar te vervullen. Hij werkte als proeflezer bij dagblad Vooruit en als bediende bij de gemeente Ledeberg.

Het Gents gasverwarmingsnet kwam tot stand onder zijn bevoegdheid als schepen van Regieën.  Ook het huidige stadsontwikkelingsbedrijf is ontsproten uit het Stedelijk Grond- en Bouwbedrijf alwaar dhr. Temmerman mede van aan de basis lag.

In 1992 zou hij worden benoemd tot minister van Staat.

Gent draagt zijn gewezen burgemeester nog steeds een warm hart toe. De aanvang van de  stedenbouwkundige vernieuwing, de voltooiing van de Minard, de concertzaal van de Bijloke, de Opera, … allemaal projecten die tot stand kwamen onder toedoen van Gilbert Temmerman. Vergeten we ook de “Gilberkes” niet, de parkeerpaaltjes tegen het foutparkeren.

Hij is 83 jaar oud geworden.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.