Pensmarkt

Gent 23.08.2013 016De Pensmarkt is gelegen aan de Groentenmarkt en strekt zich uit tot aan de Graslei.

De naam is een verwijzing naar de vele penshuisjes die in de 16e eeuw tegen het Groot Vleeshuis waren aangebouwd. Daar werd om hygiënische redenen het vlees dat nog net geschikt was voor menselijke consumptie verkocht. Pens was door de dure vleesprijs eten voor de armen en bestond vooral uit koemaag en koelongen.

Gent 04.08.2013 049Grenzend aan de Pensmarkt ligt de Hooiaard, reeds rond 1300 vermeld als aanlegplaats (-aard) voor schepen van de Leie die het hooi kwamen lossen voor verkoop op de markt.

Aan dit gezellig pleintje met vele terrasjes tref je De Spijker aan, een voornaam stapelhuis uit de late 12e eeuw. De Spijker is afgeleid van het Latijnse Spicarium in de betekenis van plaats waar spicare (aren, koren) worden opgeborgen. Die connotatie is terug te vinden in het Duitse woord “Speicher” refererend naar een opslagplaats in de betekenis van graan- of korenschuur. Dit historische gebouw deed dus dienst als opslagplaats voor graan vanaf de late middeleeuwen. Renovatie drong zich op begin 20e eeuw.

6 maart 1635. De schepenen bevelen de atbraak van de meeste penshuisjes die in 1542 tegen het Vleeshuis waren opgetrokken: ” … huusekins daer men de pensen vercoopt, die men te vooren vercochte in den Hoeyaerd … “.  

GentHooiaardJ.Verplancken

De Hooiaard – J. Verplancken (Fb)

Afbeelding (94)

De Spijker 1904 – Rijkdom in Gentse stenen

De Spijker is vandaag de dag een gezellige ontmoetingsplaats met op het gelijkvloers een bruine kroeg en op het eerste verdiep een sfeervolle loungeruimte. Zowel vooraan als achteraan aan de Leie is er een terras waar je lekker kunt genieten van een koffie, een biertje of de drank van het huis nl. een biologisch vruchtensapje omgeven door het vele Gentse geschiedkundig pracht.

483

———-

Bron:

Ghendtsche Tydinghen 1997 – Vol26 N°1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.