Veldstraat

Gent Veldstraat1930

Gent 1930 – sfeerbeeld Veldstraat — Het Gent van toen – André Verbeke

Voor de Gentenaar is de Veldstraat “de” winkelstraat van Gent. We vinden er de voornaamste winkelketens gevestigd in grootse, historische herenhuizen.

Veld is afgeleid van het Duitse feldn wat woest land, heide betekent. Door de beschikbare grond vruchtbaar te maken kreeg het de betekenis van akker.

GentVeldstraatClaudeFaseurFb

foto: Claude Faseur – Fb

De straat wordt voor het eerst vermeld in 1164 als “Platea de velde”. Vervolgens kreeg het de namen Veltstrate, Velstrate, Veldstraten en in 1796 zelfs Rue des Champs toegewezen.

Oorspronkelijk was het Veld dus woeste grond ten zuiden van “de Koornaard”. Reeds in de 12e eeuw had het die naam en al vlug ontstond er een wijk “ten Velde”. Om de verwarring compleet te maken kwam de familienaam “van den Velde” er ook reeds voor aldaar in de Veldstraat. Toen, in 1164, werd reeds melding gemaakt van ene schepen Hobarnus de Velde. De weg doorheen dit gebied, de Veldstrate, ontstond pas in de 13e eeuw. Het was één van de eerste aangelegde verkeerswegen in de stad. Een karos of  wagen kon er met moeite doorgang krijgen.

GentVeldstraat1907postkaartNoelpiensFb

Veldstraat 1907 – Noël Piens – Fb

In de middeleeuwen dumpten de mensen hun afval op straat wat bij regen één grote modderpoel opleverde. Tot diep in de 16e eeuw liepen geiten en varkens in het midden van de straat. Honden waren een echte plaag.

GentVeldstraatclaudeFaseurFb2

foto Claude Faseur-Fb

De “Scarpcock” of beul was aangesteld om deze dieren die zonder baasje rondliepen af te maken.Bij avond en nacht trok de “scerewetter” of nachtwaker door de straat met in zijn ene hand een brandende lantaarn en in de andere een pijk of “goedendag”(oud slagwapen, knots met pinnen).

Werken aan de Veldstraat legden een wrak bloot wat er op wijst dat de Leie eertijds breder was dan vermoed. Het was de eerste grote verkeersweg die liep beneden de Kouter van de St.-Kwintensberg richting Oudenaardse weg.

GentVeldstraatZonnestraateind19eeuwGuydeRidderFb

Hoek Veldstraat-Zonnestraat eind 19e eeuw – Guy de Ridder – Fb

Gent Bloch Veldstraat

Boulangerie Viennoise Bloch 1909
Het Gent van toen – André Verbeke

Historische figuren verbleven hier in gerenomeerde hotels zoals de Amerikaanse delegatie in 1814-1815 die het “Verdrag van Gent” kwamen ondertekenen in hotel Schamp , Wellington in hotel Clemmen of Lodewijck XVIII in hotel Steenhuyse.

In 1899 opende Benjamin Bloch uit Mackenheim (Frankrijk-Elzas) samen met zijn vrouw Sophie Loeb bakkerij Bloch in de Veldstraat 36. Hierbij kreeg hij de hulp van de Bloch Frères uit Brussel, familie met verschillende bakkerijen in het land. Gekend als “Boulangerie Viennoise”, verkreeg het ook nog namen als “Pâtisserie Alsacienne” en tijdens de oorlog als “Verkehrlokal der Reichsdeutschen Gemeinschaft”. Felix Timmermans schreef er over: “Het is er duurder dan op een ander. Maar ook beter.” De bakkerij sloot definitie zijn deuren op 29 maart 2008.

———-

Bron:

Gent’s vroegste geschiedenis – Maurits Gysseling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.