De Gelukstraat is een zijstraatje van de Ottogracht, evenwijdig met de nabijgelegen Baudelostraat.

Rond 1343 is er reeds sprake van de Ghelucstrate. En sindsdien heeft deze straat zijn naam behouden. Waar de naam zijn oorsprong heeft is niet geweten.
Op de plaats waar nu de woningen 28, 30 en 32 staan lag van de 17e tot de 19e eeuw een kruidentuin die verschillende apothekers in het Gentse bevoorraadde.
Ooit was hier herberg “de Oranjeboom” gevestigd. Eind 17e tot begin 20e eeuw lag het afzonderlijk omgeven door woningen. Langs de huizen met oneven nummering is een verborgen binnenkoertje te bezichtigen met uitzicht op dat huis.
Over de straat is zelfs een gedicht geschreven dat de naam draagt “Gelukstraat, Gent” door Stefan Hertmans.
Het was in een oud schooltje,
en de ramen waren hoog, dat zich
de schaduw van een man tot in de
lichtkring van oud stof voorover boog.
Linden, kinderen in een onverstaanbaar
nieuwe taal, herkenning van een uitzicht
bij het raam; en binnen trekt het pleisterwerk
zijn eigen krijtkring in een oud lokaal.
De schim van lang verloren leven
kan iemand in de armen nemen,
maar niet het waaiend lichtland
in zijn hoofd.
O paradijselijk vergeten op gewone
dagen, zij geloofd. En bij het poortje,
in de wind, staat nog een ander kind −
dat, wat ooit zijn moeder was beloofd.
Stefan Hertmans: Annunciaties (1997), p.40
———-
Nostalgie
Gelukstraat – dinsdag 17 oktober 2006
Het begon vorige maand toen mijn buren van de Gelukstraat ’s morgens wakker werden en voor hun voordeur een “voetmatje” zagen: mooi in krijt getekend met voor ieder van hen een ‘gelukkige’ boodschap: pluk de dag, wees gelukkig, have a nice day, geniet van de kleine dingen, …
Iedereen was het erover eens: dit was zeer leuk initiatief. Maar van wie het uitging, was niet geheel duidelijk. En waarom precies, ook niet. Beetje bij beetje sijpelde informatie door en kregen we een beter beeld van het project.
Geluk zit vaak in kleine dingen, dat was de premisse waar enkele studenten van uitgingen toen ze in samenwerking met vzw tapis plein een project begonnen rond Gelukstraten in Vlaanderen.
Ze kwamen tot de conclusie dat Vlaanderen slechts drie Gelukstraten kent, maar dat hield ze niet tegen om er iets moois van te maken. Ook in mijn buurt, want Gent is één van die drie steden met een Gelukstraat en ik woon daar (gelukkig) vlak naast.
In de voorbije weken werden de bewoners van de Gelukstraat geïnterviewd over hun visie op geluk en of zijzelf al dan niet gelukkig waren, wat hen gelukkig maakte… en gisteren is het dan concreet van start gegaan: een tafel werd opgezet met cake, koffie, warme chocolademelk en gelukshartjes (snoepjes). Er kon een briefje ingevuld worden waar je je graad van geluk kon op aanduiden, en het meest belangrijke: de mensen kwamen op straat om een praatje te slaan en elkaar (nog beter) te leren kennen.
Het gebeuren was officieel ingepland van 20u tot 22u, maar het begon in de praktijk al ruim voordien zodat de kinderen in de straat ook konden meegenieten, en het liep goed uit.
Tussen 20u en 21u werden de interviews uitgezonden, zodat iedereen kon luisteren wat de inwoners nu te vertellen hadden over geluk. Ervoor en erna werd aangename muziek gespeeld als achtergrond bij een gezellige babbel.
Geluk zit inderdaad in kleine dingen. Zoals een stukje cake krijgen van onbekenden en een babbeltje slaan met je buren. We gingen allemaal met een brede glimlach terug naar binnen.
Reactie:
Reactie van Guido Van Peeterssen (17.10.2006): Tja, Jean Marie, ik woonde daar vroeger in de buurt. Heb als kind nog in het Baudelopark zitten spelen, voor zover ik niet in de stadsbibliotheek aan de Ottogracht zat te wachten achter een boek. Je weet wel hoe het er vroeger aan toeging. Heb er net als Eedje Anseele nog op een bankje gezeten, die woonde hier om de hoek. Dat laatste is wel van voor mijn tijd. Ik heb heel de plannenmakerij over de eenmaking van het Baudelopark meegemaakt. Drugspuiten en condooms in zandbakken zien liggen en de hele discussie over ‘veilige buurten’ meegemaakt. Noem het nostalgie.
———-
Bron: Gentblogt – San, dinsdag 17.10.2006
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.