Vooruit 1913-2013

Met het oog op de wereldtentoonstelling van 1913 kocht de Samenwerkende Maatschappij Vooruit in 1910 een stuk grond in de St.-Pietersnieuwstraat. Architect Ferdinand Dierckens, eveneens bouwmeester van “Ons Huis” aan de Vrijdagmarkt, leverde het ontwerp voor de constructie van dit feestpaleis in eclectische stijl.

De bouw van de “opera voor de werkmens” met ondermeer een bibliotheek, bioscoop,café en theaterzaal werd echter door stakingen en de oorlog van 1914-1918 vertraagd.

Door die oorlogsomstandigheden ging de officiële inhuldiging op 15 augustus 1914 niet door.

Tussen de twee wereldoorlogen in kende het “Feestpaleis Vooruit” zijn glorieperiode. Volksvergaderingen, politieke meetings, bijeenkomsten van socialistische verenigingen, artistieke activiteiten van socialistische inspiratie, … het vond hier allemaal plaats.

Gent 27.05.2013 019

Na de tweede wereldoorlog verkeerde het gebouw in een erbarmelijke staat. Het opeenvolgend gebruik door het Duitse, Amerikaanse en Canadese leger had zijn sporen nagelaten. Er waren plannen voor verkoop of sloop voor appartementsgebouwen.

Het kunstencentrum dat de “Vooruit” vandaag typeert spruit voort uit de bezieling van enkele jongeren die de omvorming van dit socialistisch huis in 1982 tot een onafhankelijk cultureel centrum maakten. Toneelvoorstellingen, concerten en allerhande culturele activiteiten vinden er nu plaats.

Schuin tegenover de “Vooruit” bevond zich het gebouw van de vroegere uitgeversmaatschappij “Het Licht”, waar tot begin de jaren tachtig het dagblad “Vooruit” werd gedrukt, nu gekend als “De Morgen”.

Momenteel biedt het onderdak aan het cultureel centrum “Backstage”.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.