Toreken

Genttorekenmarcelgélaude

Toreken Vrijdagmarkt – Marcel Gélaude (Fb)

Op deze plaats verhandelden grauw (pels en bont)- en lammerwerkers (schapenvellen) begin 14e eeuw hun handelswaar in een houten constructie.

Genttorekendannyleonardgeldof

Toreken – DL Geldof (Fb)

Anno 1422 kochten de huidenvetters de woning op en verkreeg het de naam van  huidevettersneringhuis. Het werd ook wel de collatiezolder genoemd doch diende het nooit tot vergaderplaats van de instelling. In 1451 werd het houten huis vervangen door een woning in steen.

GentvrijdagchistelV

Het torentje werd in 1483 toegevoegd en stond aanvankelijk geheel afgezonderd op het marktplein dat zich uitstrekte tot aan de Karnemelkbrug (Steendam), Vlasmarkt en St.-Jacobskerk.

Genttorekenjverplancken3

Toreken – J. Verplancken (Fb)

Aan het torentje is er een zware ijzeren leuning te bemerken, de lijnwaadring, waaraan het afgekeurde lijnwaad werd opgehangen.

genttorekenEen ordonnantie van 12 mei 1786 luidt dat “het zelve” (aangeslagen goed) twee opeenvolgende merkt-dagen uyt dient uit te hangen aen het Toreken op den Vrijdag-merkt met de inscriptie van den naem ende de woonplaetse van den Verkooper.

Het verbeurde lijnwaad werd de godshuizen toegewezen.

Het Toreken werd ook dikwijls als Collatiezolder omschreven. Dit berust echter op een verzonnen verhaal dd. 1814 van ridder Charles-Louis Diercx. En klakkeloos door historici overgenomen.

genttorekenjverplancken2

GentvrijdagmarktGinoMissiantFb

Vrijdagmarkt – Gino Missiant (Fb)

Ridder Charles-Louis beweerde dat op de zolder van dit gildehuis de vertegenwoordigers van de gemeente of collatie vergaderden. Nochtans door Karel V in 1540 zo goed als afgeschaft.

Het collationeren is het vergelijken van een afschrift met het oorspronkelijke stuk. Op bestuurlijk vlak het onderzoeken van voorstellen op positieve en negatieve gevolgen. De leden van de Collatie waren belast met dit speurwerk. Vooraleer belasting te heffen of  een beslissing van belang te nemen waren de schepenen van Gent verplicht zich bij de Collatieleden te informeren. Dit privilege werd in 1293 door de graaf ingesteld. De Collatie wist zich nog tot 1794 te handhaven. Onder Frans bewind kwamen 42 notabele poorters “door ’s vorsten creaturen gekozen” die in het stadhuis vergaderden.

Capture d’écran (1441)

GenthetWeverhuispostkaartca.1914In de waan zijnde dat het Toreken een historisch gebouw was met een politiek en democratisch verleden kocht het college het aan in 1883  om het van de ondergang te redden.

Tijdens de restauratie die tot 1982 duurde kreeg de klok Maria haar vertrouwde plaats in het Toreken terug. Op de uitkijktoren staat Melusine te pronken, een windwijzer in de vorm van een zeemeermin.

Momenteel is er een poëziewinkel gevestigd.

Genttorekenjverplancken4

Toreken/St.Jacobskerk – J. Verplancken (Fb)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.