KAA Gent – Ghelamco

Voetbalclub AA Gent verkocht aan Vlaamse ondernemer

De Oost-Vlaamse ondernemer Sam Baro heeft zich woensdag, 26 juli 2023, in de Ghelamco Arena officieel voorgesteld als nieuwe eigenaar van de voetbalclub AA Gent. Hij staat aan de leiding van HR-bedrijf Planet Group, creatief bureau KoWala Productions en is ook actief in de vastgoedsector. Hij is bereid om te investeren in de club.

AA Gent, een Belgische subtopper in het betaald voetbal, zette zichzelf in de etalage. De laatste jaren zijn meer Belgische voetbalclubs verkocht. Tussen 2019 en 2022 is er voor 363 miljoen euro vers kapitaal opgehaald bij investeerders. Maar deze clubs boekten in boekjaar 2021-2022 een verlies van 150 miljoen euro.

Baro zou als interimmer 85 miljoen euro omzet hebben verdiend in de interimsector. Maar geconsolideerde resultaten van één moederbedrijf zijn niet te vinden, zo ontdekte de Belgische zakenkrant De Tijd. De verschillende bedrijven van Baro laten bescheiden winsten zien.

Uit documenten die deze week gepubliceerd zijn in het Belgisch Staatsblad, blijkt dat Baro Gent overneemt met de pas opgerichte vennootschap KrosPoint. Die wordt gecontroleerd door een andere vennootschap, Baro Projects. Deze stelt tien miljoen euro voor KrosPoint ter beschikking, aldus de oprichtingsakte, waarvan negen miljoen later zal volgen.

KAA Gent

Nood aan een nieuw stadion heeft KAA Gent niet. Integendeel: de Ghelamco Arena bestaat nog maar tien jaar. Maar stilstaan is achteruitgaan, toch? Daarom lieten we de AI-software een iets futuristischer stadion bouwen voor de Gentenaren. (Bron : Sporza.be)

———-

capture-decran-5611

AA Gent heeft zijn ontstaan te danken aan de “Société Gymnastique la Gantoise”, ook wel “Association Royale Athlétique” genaamd, opgericht in 1864. Het credo van de club luidde “HEB VERTROUWEN IN  U ZELVE”. De leden waren getooid  in blauw en witte uitrusting.

In de Agneessenstraat (Lindelei) huurde de vereniging een zaal waar turnen en schermen kon beoefend worden. Het waren vooral arbeiders die zich kwamen ontspannen na een intense werkweek. Voor 24 frank (0.6 euro) had je een jaarabonnement waar het loon van de arbeider toen zo’n 17 frank (0.42 euro) per week bedroeg.

Capture d’écran (827)

16 januari 1890. De Racing-Club en de Running-Club hebben zich verenigd om een nieuwe maatschappij te vormen onder de naam “Association Athlétique Gantoise”. Zij stelt zich tot doel loopwedstrijden en uitstapjes in te richten en in het algemeen de uitvoering aan te moedigen van allerlei oefeningen in openlucht, geschikt om de lichamelijke krachten te ontwikkelen zoals voetbal, tennis, kaatsspel, schermkunst en schaatsrijden. 

Gentgantoisemvanderhaeghenfb4

Sindsdien organiseerden kleine ploegjes zich om het tegen elkaar op te nemen. In 1894 kreeg het voetbal meer vorm met de oprichting van de “Football Club Gantois” die in zwart en wit speelden. Wedstrijden vonden plaats op het middenplein van de Gentse velodroom. Op 1 april 1899 kwam er een fusie met “Union Pédestre de Gand” en ontstond de “Racing Club Gantois”.

Waarom zijn de clubkleuren van AA Gent blauw en wit?

Het was pas in augustus 1902 dat de kleuren blauw en wit werden geïntroduceerd bij voetbalploeg Gantoise’, weet Martine Vermandere. ‘Daarvoor werd er in zwart en wit gespeeld, de kleuren van de stad Gent. De voetballers droegen een zwarte korte broek met wit boordsel, een zwarte shirt met kraag, witte manchetten en een wit schildje met de zwarte initialen ‘AAG’ op de linkerborst en een zwarte pet met een metalen insigne van de club.’

Bij turnclub Société Gantoise de Gymnastique droegen de gymnasten al langer een blauw tenue, maar de metamorfose kende wellicht nog een andere reden. ‘Het zou ook kunnen zijn dat de Gantoise blauw begon te dragen omdat zij in de wijk van Sint-Pieters zijn gestart. Volgens geschiedkundigen waren blauw en wit de kleuren van die wijk.’

Vermandere ziet ook nog een andere mogelijke verklaring.

‘In 1877 kregen alle politieke partijen een kleur, omdat er mensen waren die ongeletterd waren. Op die manier konden zij toch hun partij herkennen. De liberale kring kreeg blauw. De club was duidelijk in de beginfase liberaal omdat de eerste stichters industriëlen en liberalen waren.’ (https://www.nieuwsblad.be – mmg 27.11.2014)

Capture d’écran (3070)

Pas in 1900 werd door leerlingen van het College van Melle “La Gantoise” opgericht, de voorloper van het huidige KAA Gent. Aanvankelijk waren de kleuren zwart-wit maar datzelfde jaar nog veranderde de uitrusting in blauw-wit. Op 15 november 1900 speelde AA La Gantoise zijn eerste wedstrijd tegen Omnium Sporting Club op het Carpentierplein.

Dit was gelegen tussen de Kortrijksepoortstraat, de Clementinalaan, de Astridlaan en de Oostendelaan. Omkleden gebeurde in café “La Demi-Lune”. Er werd verloren met 0-2. Een eerste overwinning kwam twee weken later bij de terugmatch nl. 0-2.

Capture d’écran (828)

AA Gent is gekend als de buffalo’s. Buffalo Bill ligt aan de basis van deze toch wel a-typische benaming. Het is tijdens een eerste bezoek van het circus “Buffalo Bill” aan Gent in 1895 dat het Gentse publiek werd aangespoord om “Buffalo, Buffalo, …” te scanderen. Vervolgens werd deze kreet een hit in het studentenmilieu. Zelfs koning Albert werd in 1913 tijdens zijn bezoek aan de Gentse Universiteit met de Buffalokreet verwelkomd. In 1921 is een eerste schriftelijke bron terug te vinden voor “Buffalo” als bijnaam voor de AAGent-speler en sinds 1924 prijkt ook het indianenlogo op een AAGent-vaandel.

De rivaliteit tussen het huidige Racing Gent Zeehaven en “La Gantoise” was er al sinds de oprichting van La Gantoise. Racing Club Gantois nodigde de nieuwe ploeg uit voor een wedstrijd tegen de tweede ploeg. La Gantoise vond dit niet kunnen en wou enkel tegen de eerste ploeg van RCG spelen. De eerste derby tegen Racing Club Gantois in januari 1901 werd met 10-0 verloren. Grote ontgoocheling en er was zelfs sprake van het opdoeken van de club. Tot 1935 zou RCG als eerste ploeg van Gent gelden.

capture-de28099c3a9cran-832
Gentgantoisemvanderhaeghenfb2

De eerste jaren vertoefde La Gantoise in tweede klasse. Op 2 maart 1911 is het zeker dat de A.A. La Gantoise weg moet uit de Musschestraat want de heer ondernemer Schauwvlieghe heeft reeds talrijke materialen naar het plein gebracht om aan de bouw van de definitieve burelen te beginnen. Na lange onderhandelingen met de stad bekwam de sportmaatschappij het terrein nabij de Albertbrug dat door haar was gevraagd.

11 mei 1911. Op dit ogenblik is het nieuw terrein van de A.A. La Gantoise reeds effen gelegd, gerold en grotendeels in goede staat. Een stevige afsluiting omlijst het voetbalplein op 5 meter van de lijnen van het spel. Deze strook zal dienen voor de aanleg van een looppiste.Onmiddellijk na de universitaire wedstrijden die zaterdag plaatsvinden zal het terrein bezaaid worden. De voorlopige piste voor de gangmaking wordt gemaakt buiten de afsluitingen.

In afwachting van voltooiing van het lusthuisje aan de tennispleinen en de grote tribune, zal het chalet van de tennis voorlopig als kleedplaats dienstdoen. Tegen het einde van de maand mei zullen de zes courts van de tennispleinen in orde zijn. De grote ingang is gevestigd langs een brede weg vanaf de Albertlaan, naast het wegeltje dat naar de Patijntjesstraat leidt. De volksplaatsen zullen hun toegang hebben langs de kant van de Leie. De plechtige opening zal plaats hebben juni 2011.

24 juli 1911. Gisternamiddag had de plechtige inhuldiging plaats van het nieuw plein van de A.A. La Gantoise. Onder de aanwezige personen bemerkten we gouverneur August De Breyne, voorzitter van de Aéroclub der beide Vlaanderenen en de heer J. Feyerick, erevoorzitter van de Association Athlétique La Gantoise.

7 oktober 1913.  Ongeveer 3000 personen waren zondag aanwezig op de terreinen van A.A. La Gantoise aan de Albertlaan om de ontmoeting bij te wonen met de Racing Club Gent. Nooit zagen wij zulk een massa zich verdringen om een match te zien. Het publiek was buitengewoon kalm. Dit is enigszins te danken aan de goede verstandhouding tussen beide clubs. De wedstrijd eindigde op 0 – 0.

Het seizoen 1912-1913 speelde La Gantoise kampioen en mocht voor de eerste maal naar de ereafdeling, de huidige eerste klasse. Sindsdien kende de club een wisselvallig bestaan van degraderen en stijgen.

Op 4 augustus 1914 vielen Duitse troepen ons land binnen via de oostelijke grens. Gent werd op 12 oktober 1914 een bezette stad.

Capture d’écran (93)
Gent 04.08.2013 101

Sinds 1914 mocht La Gantoise zich reeds als koninklijke organisatie bestempelen en spraken de voetballiefhebbers over ARA La Gantoise, l’Association Royale Athlétique La Gantoise. Pas in 1971 vervlaamste de vereniging naar KAA Gent, de Koninklijke Atletiek Associatie Gent.

11 december 1915. Donderdagavond ontstond een felle brand op het terrein van A.A. La Gantoise, gelegen tussen de Tennisstraat en de Albertlaan. Aangezien alle constructies waren opgetrokken in hout stonden op korte tijd de tribune, het koffiehuis, de kleedkamer, het bureel en het magazijn in vuur en vlam. De brandweer die spoedig ter plaatse was poogde vruchteloos het vuur te blussen. Het onheil bleek ontstaan te zijn in de kleedkamer, maar de ware oorzaak is nog niet achterhaald. Een onderzoek is ingesteld

Bij de stichting van de “l’Union Belge des Sociétés de Sports Athlétiques”, de latere Belgische voetbalbond, bleek niemand van Racing Gent aanwezig. Daardoor verkreeg AA La Gantoise, dat pas later was opgericht, bij de invoering van de stamnummers in 1926 het nummer 7 terwijl Racing Club Gantois het nummer 11 kreeg toegewezen.

Tijdens de oorlog van 1914-18 werden er plannen gesmeed  voor een nieuw stadion. Te Gentbrugge verrees in 1920 het Jules Ottenstadion, genoemd naar één van de oprichters en toenmalig schatbewaarder van La Gantoise. Op 23 mei 2013 speelde KAA Gent er een laatste thuismatch tegen Standard die met 1-0 werd gewonnen. De sloop van het stadion begon op 10 september 2013.

Daguitstap supportersclub “De kleine dokvrienden” eindigt in drama: 35 doden

Capture d’écran (2702)

Zondag 1 juni 1952 moet AA Gent een zwarte pagina aan zijn historie toevoegen. Op de radio luidde het verschrikkelijk nieuws dat kort na 17 u. een Gentse autobus met supporters van AA Gent, op daguitstap naar Noord-Frankrijk, in Cassel, le Cap Gris Nez en Calais, in het sas van de rivier Aa te Gravelines  was terechtgekomen. Van de 50 inzittenden, leden van de supportersclub “De kleine dokvrienden” aan het Stapelplein, zijn er 35 verdronken.

AAGentGravelines

Toen de eerste berichten over de ramp de stad bereikten, heerste er overal grote verslagenheid en in alle cafés en op alle plaatsen werd over niets anders gesproken.  De week nadien, zaterdag 7 juni 1952 om 14 u, had de uitvaart plaats van de slachtoffers van de busramp te Gravelines. Na de absoute in open lucht, geleid door bisschop Calewaert, brachten de lijkwagens, gevolgd door een hele reeks open voertuigen, de lichamen naar hun laatste rustplaats. Op de Bijlokekaai, langsheen de Coupure en de Elyzeese Velden, aan de Palinghuizen … waar je ook keek, het zag zwart van het volk en uit alle vensters keken mensen bedroefd de rouwstoet toe.

Capture d’écran (2701)

Voorop stapten burgemeester Claeys van Gent en burgemeester Denvers van Gravelines, gevolgd door vele hoogstaande gezagsdragers. De naam Gravelines zal wel voor altijd in het geheugen van de Gentenaars gebrand blijven … een naam met een rouwband. 

Capture d’écran (2703)

De trip werd georganiseerd door busmaatschappij ‘Flying Car’ als compensatie voor een in de voorbije voetbalcompetitie wegens slechte weersomstandigheden afgelaste verplaatsing naar Standard de Liège.

Capture d’écran (2705)

Dans son édition du mardi 3 juin 1952, La Voix du Nord relatait le terrible drame :

« Le véhicule se dirigeant vers Dunkerque arrivait au pont de Gravelines. À 17 h, il aurait manqué l’entrée du pont très étroit (2,45 m), serait monté sur le trottoir gauche qui aurait cédé sous son poids. L’autobus se retourna alors complétement, heurta de l’avant le perré où il laissa la portière gauche puis retomba sur ses roues dans le canal plein à ce moment, la marée étant haute. Le car coula sous plus de 4 m d’eau. Un témoin, le brigadier-chef des douanes Evrard, donna l’alerte et se porta immédiatement au secours des touristes ainsi que les personnes qui se trouvaient sur place. Joseph Fournier sauva trois personnes, Barthélémy Wadoux en sauva cinq, Joseph et Gabriel Metayer, Marcel Lerminier, matelots à bord du Quic en Groigne, un bateau breton entré le matin même au port, arrachèrent au canal cinq personnes en plongeant, puis, avec l’équipage, jetèrent des bouées et des cordes aux rescapés. La sirène alertait Gravelines où l’on fêtait la communion solennelle. Très vite, arrivèrent sur les lieux M. Denvers, sénateur maire de Gravelines, M. Bodot, maire de Grand-Fort, les abbés Pauwels, Debreyne, doyen des facultés de Gravelines, Thieffry et Barbary, curé et vicaire de Grand-Fort-Philippe M. Dorp, ingénieur des Ponts et Chaussées, qui dirigea avec calme les opérations, les pompiers de Gravelines, bientôt rejoints par leurs camarades de Bourbourg, Dunkerque, Watten. L’autocar enfin soulevé vers 21 h 15 révéla l’horrible emmêlement des corps, bras et jambes sortant des fenêtres brisées, un corps d’enfant en équilibre sur une porte arrière. Une foule innombrable, massée sur les berges, frémit d’horreur. À minuit, 33 corps étaient allongés. » Deux autres corps seront retrouvés le lendemain matin. Le 4 juin, une foule toujours aussi émue assiste pendant deux heures aux préparatifs de départ du convoi funèbre depuis la chapelle ardente dressée à l’arsenal. Les corps seront enterrés à Gand le 6 juin devant une foule qui attira près de 60 000 personnes dans une ville endeuillée.

ARMAND “MANCE” SEGHERS
Armand Seghers werd op 21 juni 1926 geboren in Zelzate en werd “Mance” genoemd. Hij startte in 1942 als doelwachter bij Sint-Laurens Voetbalclub Zelzate waar hij in 1949 ontdekt werd door La Gantoise.
Bij AA Gent speelde Seghers maar liefst 485 competitieduels, 18 bekerwedstrijden en 4 Europese matchen.
Opvallend was dat hij 12 seizoenen lang alle wedstrijden speelde.
Tussen 1951 en 1960 verzamelde de Oost-Vlaming 20 selecties voor de nationale ploeg waarvan hij uiteindelijk 11 keer in het doel van de Rode Duivels stond. Zijn eerste cap was op Kerstdag 1952 in Parijs tegen Frankrijk.
De Nationale ploeg won met 0-1, mede dankzij de reddingen van Seghers, waaronder een penalty, waardoor hij de bijnaam “de held van Colombes” kreeg.
In 1959 greep hij nipt naast de Gouden Schoen. Hij kwam slechts één puntje te kort op Lucien Olieslaggers van Lierse en dat had hij aan zijn eigen gulheid te wijten. Hij gaf de Lierse-kapitein immers zelf drie punten.
In 1964 won Seghers met AA Gent de Beker van België.
Daardoor speelde hij nog in de Europabeker voor Bekerhouders.
In mei 1966 stopte hij zijn actieve loopbaan.
Zijn handelsmerk was zijn eeuwige pet. Bij elke sprong verloor hij zijn “klakke”, tot grote hilariteit van de supporters, maar had hij bijna steeds de bal.
Niet alleen op het voetbalveld was Armand Seghers een harde werker; hij was immers bieruitzetter van beroep.
Verder had hij ook een grote passie voor de duivensport.
De gemeenteraad van Zelzate benoemde Mance Seghers in 2003 tot ereburger omwille van zijn uitzonderlijke sportieve prestaties die hebben bijgedragen tot de bekendheid en uitstraling van de gemeente.
Op 15 maart 2005 stierf hij op 78-jarige leeftijd na een slepende ziekte.
In 2013 werd er een straat in Zelzate naar hem genoemd nl. de Armand Seghersstraat.
Capture d’écran (6562)

Na het seizoen 1987-1988 voor een allerlaatste maal te zijn gezakt speelt KAA Gent sinds 1989 in de hoogste klasse. De club met de blauwwitte kleuren en stamnummer 7 beschikt sinds het voetbalseizoen 2013-2014 over een imponerend stadion genoemd naar zijn creator nl. de “Ghelamco Arena”.

Capture d’écran (2893)
Gentgantoisemvanderhaeghenfb15

Het stadion richt zich op de moderne samenleving waar elkeen, van kind tot ouder, mensen met een handicap zoals rolstoelpatiënten en blinden, de bedrijfsleider en de gewone burger, volop op de gewenste manier kan supporteren voor hun favoriete ploeg AA Gent.

capture-decran-2421

Op woensdag 17 juli 2013 was er de inhuldiging van de Ghelamco met een wedstrijd tegen VFB Stuttgart. In een uitverkocht stadion won Gent met 2-0 na doelpunten van Ervin Zukanovic (1e officieel doelpunt in Ghelamco) en Renato Neto.

Gent AAGent-KVMechelen 04.08.2013

De eerste competitiematch in de Ghelamco vond plaats op zondag 4 augustus 2013. Tegen KV Mechelen werd een 2-1 overwinning behaald na goals van IIombe Mboyo en Carlos Diogo.

Verbijstering alom wanneer KAA Gent op 21 mei 2015 na een 2-0 overwinning tegen Standard de titel mag vieren onder leiding van trainer Hein Vanhaezebrouck. Na doelpunten van Sven Kums en Renato Neto op penalty was de eerste titel een feit. Met dank aan voorzitter Ivan de Witte, rechterhand Michel Louwagie en burgemeester Daniël Termont.

Capture d’écran (1194)

24 mei 2015. De Gentse binnenstad telt zo’n 125.000 KAAGent-supporters klaar om met de spelersgroep en staf  de eerste titel op het hoogste niveau te vieren. (KAA Gent Foundation)

treedt KAA Gent ook op in de Champions League waarbij het wederom iedereen met verstomming slaat. Op 16 september 2015 maakt Danijel Milicevic thuis tegen Lyon in de 67e minuut het eerste doelpunt ooit in de Champions League voor AA Gent. Sven Kums schrijft op 4 november 2015 geschiedenis door in de thuiswedstrijd tegen Valencia in de 47e minuut een penalty om te zetten die KAA Gent zijn eerste overwinning zal opleveren in de CL.

Capture d’écran (2894)

Op 24 november 2015 wederom sensatie in het Stade de Gerland in Lyon. Door de bomaanslagen in de avond van vrijdag 13 november van IS in Parijs worden geen supporters van KAA Gent toegelaten. Kalifa Coulibaly kopt  in blessuretijd de winning goal binnen na een eerdere magistrale gelijkmaker op vrijschop van Danijel Milicevic. Uiteindelijk zal Gent op woensdag 9 december doorstoten naar de 1/8 finale na 2-1 winst tegen Zenit St.-Petersburg. Doelpunten gescoord door Depoitre en Milicevic.

De tegenstander in de 1/8 finale werd VFL Wolfsburg (VFL: Verein für Liebesübungen). Wat voor KAA Gent ook het einde zou betekenen van een onverhoopte Champions League campagne.

———-

Bronnen:

Vergane Voetbalglorie (facebook)

http://www.nieuwsblad.beCédric Maes

Ghendtsche Tydinghen 2014 – Vol43 N°3

Ghendtscht Tydinghen 2011 – Vol40 N°6

Ghendtsche Tydinghen 2008 – Vol37 N°3

http://www.sauveteurdudunkerquois.fr

website.kaagent.be

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.