KAA Gent – Ghelamco

Capture d’écran (1194)

Eerste foto van de voetbalafdeling van de Association Athlétique La Gantoise. Opgericht op 31 oktober 1900. Foto: Gent, Carpentierplein (Kortrijksesteenweg/Kon. Astridlaan), 1900. (Archief KAA Gent/AMSAB-ISG)

AA Gent heeft zijn ontstaan te danken aan de “Société Gymnastique la Gantoise”, ook wel “Association Royale Athlétique” genaamd, opgericht in 1864. Het credo van de club luidde “HEB VERTROUWEN IN  U ZELVE”. De leden waren getooid  in blauw en witte uitrusting.

Capture d’écran (1193)

Vlag 1864: Société Gantoise de Gymnastique (Archief KAA Gent – AMSAB-ISG)

Gent 04.08.2013 090

In de Agneessenstraat (Lindelei) huurde de vereniging een zaal waar turnen en schermen kon beoefend worden. Het waren vooral arbeiders die zich kwamen ontspannen na een intense werkweek. Voor 24 frank (0.6 euro) had je een jaarabonnement waar het loon van de arbeider toen zo’n 17 frank (0.42 euro) per week bedroeg.

Capture d’écran (827)

Toen op 12 januari 1890 verscheidene turngroeperingen fusioneerden kon geleidelijk aan ook sporten als tennis, lopen, wielrennen, hockey, zwemmen, schermen, boksen, atletiek en voetbal worden beoefend.

Gentgantoisemvanderhaeghenfb4Sindsdien organiseerden kleine ploegjes zich om het tegen elkaar op te nemen. In 1894 kreeg het voetbal meer vorm met de oprichting van de “Football Club Gantois” die in zwart en wit speelden. Wedstrijden vonden plaats op het middenplein van de Gentse velodroom. Op 1 april 1899 kwam er een fusie met “Union Pédestre de Gand” en ontstond de “Racing Club Gantois”.

Pas in 1900 werd door leerlingen van het College van Melle “La Gantoise” opgericht, de voorloper van het huidige KAA Gent. Aanvankelijk waren de kleuren zwart-wit maar datzelfde jaar nog veranderde de uitrusting in blauw-wit. Op 15 november 1900 speelde AA La Gantoise zijn eerste wedstrijd tegen Omnium Sporting Club op het Carpentierplein. Dit was gelegen tussen de Kortrijksepoortstraat, de Clementinalaan, de Astridlaan en de Oostendelaan. Omkleden gebeurde in café “La Demi-Lune”. Er werd verloren met 0-2. Een eerste overwinning kwam twee weken later bij de terugmatch nl. 0-2.

Capture d’écran (828)

De rivaliteit tussen het huidige Racing Gent Zeehaven en “La Gantoise” was er al sinds de oprichting van La Gantoise. Racing Club Gantois nodigde de nieuwe ploeg uit voor een wedstrijd tegen de tweede ploeg. La Gantoise vond dit niet kunnen en wou enkel tegen de eerste ploeg van RCG spelen. De eerste derby tegen Racing Club Gantois in januari 1901 werd met 10-0 verloren. Grote ontgoocheling en er was zelfs sprake van het opdoeken van de club. Tot 1935 zou RCG als eerste ploeg van Gent gelden.

capture-de28099c3a9cran-832

Gentgantoisemvanderhaeghenfb2Bij de stichting van de “l’Union Belge des Sociétés de Sports Athlétiques”, de latere Belgische voetbalbond, bleek niemand van Racing Gent aanwezig. Daardoor verkreeg AA La Gantoise, dat pas later was opgericht, bij de invoering van de stamnummers in 1926 het nummer 7 terwijl Racing Club Gantois het nummer 11 kreeg toegewezen.

De eerste jaren vertoefde La Gantoise in tweede klasse. Na hun toevlucht in de Mussenstraat gingen de Buffalo’s in 1911 aan de Albertlaan spelen. Het seizoen 1912-1913 speelde La Gantoise kampioen en mocht voor de eerste maal naar de ereafdeling, de huidige eerste klasse. Sindsdien kende de club een wisselvallig bestaan van degraderen en stijgen.

Gent 04.08.2013 101Sinds 1914 mocht La Gantoise zich reeds als koninklijke organisatie bestempelen en spraken de voetballiefhebbers over ARA La Gantoise, l’Association Royale Athlétique La Gantoise. Pas in 1971 vervlaamste de vereniging naar KAA Gent, de Koninklijke Atletiek Associatie Gent.

Tijdens de oorlog van 1914-18 werden er plannen gesmeed  voor een nieuw stadion. Te Gentbrugge verrees in 1920 het Jules Ottenstadion, genoemd naar één van de oprichters en toenmalig schatbewaarder van La Gantoise. Op 23 mei 2013 speelde KAA Gent er een laatste thuismatch tegen Standard die met 1-0 werd gewonnen. De sloop van het stadion begon op 10 september 2013

Na het seizoen 1987-1988 voor een allerlaatste maal te zijn gezakt speelt KAA Gent sinds 1989 in de hoogste klasse.

De club met de blauwwitte kleuren en stamnummer 7 beschikt sinds het voetbalseizoen 2013-2014 over een imponerend stadion genoemd naar zijn creator nl. de “Ghelamco Arena”.

Gentgantoisemvanderhaeghenfb15

Het stadion richt zich op de moderne samenleving waar elkeen, van kind tot ouder, mensen met een handicap zoals rolstoelpatiënten en blinden, de bedrijfsleider en de gewone burger, volop op de gewenste manier kan supporteren voor hun favoriete ploeg AA Gent.

Op woensdag 17 juli 2013 was er de inhuldiging van de Ghelamco met een wedstrijd tegen VFB Stuttgart. In een uitverkocht stadion won Gent met 2-0 na doelpunten van Ervin Zukanovic (1e officieel doelpunt in Ghelamco) en Renato Neto.

Gent AAGent-KVMechelen 04.08.2013De eerste competitiematch in de Ghelamco vond plaats op zondag 4 augustus 2013. Tegen KV Mechelen werd een 2-1 overwinning behaald na goals van IIombe Mboyo en Carlos Diogo.

Verbijstering alom wanneer KAA Gent op 21 mei 2015 na een 2-0 overwinning tegen Standard de titel mag vieren onder leiding van trainer Hein Vanhaezebrouck. Na doelpunten van Sven Kums en Renato Neto op penalty was de eerste titel een feit. Met dank aan voorzitter Ivan de Witte, rechterhand Michel Louwagie en burgemeester Daniël Termont.

Capture d’écran (1194)

24 mei 2015. De Gentse binnenstad telt zo’n 125.000 KAAGent-supporters klaar om met de spelersgroep en staf  de eerste titel op het hoogste niveau te vieren. (KAA Gent Foundation)

Bijgevolg treedt KAA Gent ook op in de Champions League waarbij het wederom iedereen met verstomming slaat. Op 16 september 2015 maakt Danijel Milicevic thuis tegen Lyon in de 67e minuut het eerste doelpunt ooit in de Champions League voor AA Gent. Sven Kums schrijft op 4 november 2015 geschiedenis door in de thuiswedstrijd tegen Valencia in de 47e minuut een penalty om te zetten die KAA Gent zijn eerste overwinning zal opleveren in de CL.

Op 24 november 2015 wederom sensatie in het Stade de Gerland in Lyon. Door de bomaanslagen in de avond van vrijdag 13 november van IS in Parijs worden geen supporters van KAA Gent toegelaten. Kalifa Coulibaly kopt  in blessuretijd de winning goal binnen na een eerdere magistrale gelijkmaker op vrijschop van Danijel Milicevic. Uiteindelijk zal Gent op woensdag 9 december doorstoten naar de 1/8 finale na 2-1 winst tegen Zenit St.-Petersburg. Doelpunten gescoord door Depoitre en Milicevic.

De tegenstander in de 1/8 finale werd VFL Wolfsburg (VFL: Verein für Liebesübungen). Wat voor KAA Gent ook het einde zou betekenen van een onverhoopte Champions League campagne.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.