Krook – stadsbibliotheek

GentdekrookGertDefever2

In de nabijgeleggen Waalse Krook is klaarblijkelijk de inspiratie gevonden voor de naamgeving van deze ultramoderne stadsbibliotheek. Het verwijst naar de bocht die de Schelde maakt rondom de Waalse Krook waarbij “Waalse” herinnert aan de schepen uit Wallonië betreffende het lossen van steenkool en “krook” in de betekenis van kreuk of vouw.

GentdeKrookGertDefever1

De Krook is een ontwerp van RCR Arquitectes, een Catalaans architectenbureau. Hun voorstel bleek het best aan te leunen bij het renovatieproject van deze omgeving, waarbij in een later stadium ook het Wintercircus zal aangepakt worden. In al hun bedrijvigheid zal RCR Arquitctes bijgestaan worden door het Gentse architectenbureau Coussée en Goris.

Capture d’écran (196)

GentdeKrookGertDefeverWaar in 2011 de afbraakwerken omgeving Waalse Krook het startsein was voor een jarenlange activiteit, volgde in april 2012 een archeologisch onderzoek van desbetreffende site. Op 14 oktober 2013 is aanvang genomen met de constructie van de bibliotheek. In 2016 volgde de aanleg van de kaaipromenade en verfraaiing van betrokken straten en pleinen. Op 10 maart 2017 was de klus geklaard en mocht de bibliotheek zijn eerste bezoekers ontvangen.

Het gebouw leent zich naast bibliotheek ook tot het bijwonen van workshops (3D-printen, virtual reality), het bezoeken van installaties, het “updaten” betreffende de evolutie van de informatietechnologie, … met zelfs een bijhorend leescafé om alle gegevensverstrekking te laten doordringen in een futuristisch kader.

gentkrookvisitgent

GentdekrookGertDefever3

Het IMEC, het grootste onafhankelijke Europese onderzoekscentrum op gebied van technologische ontwikkeling, meer bepaald de digitale technologie en nano-elektronika, is hier eveneens gehuisvest. Net als Urgent.fm (105.3MHz), de universiteitszender die zich, aanvankelijk als studentenclub, sinds 2003 heeft opgewerkt tot radiozender voor de Gentse student en jongeren. Zij worden ingelicht over vandaag, wat leeft en zich afspeelt in het Gentse gekruid met aangepaste muziek. Bijkomend wordt een leerplatform aangeboden voor de beginnende radiomaker.

Allesomvattend is de nieuwe stadsbibliotheek een plek van inspiratie waar kennis, cultuur en innovatie centraal staan. Het ultramoderne gebouw is een levendige ontmoetingsplaats voor de vele bezoekers. De Krook wil iedereen de kans geven om informatietechnologie te begrijpen, te experimenteren en toe te passen, waarbij deze met sprongen evolueert. Deze bibliotheek van de toekomst is de enige in zijn soort in België.