DE FIESTE

De Gentse feesten

In Gent was er tot 1843 kermis in elke parochie. De 2e zondag van juli was er de kermis van St.-Baafs en die van St.-Anna, in augustus de kermis van H. Kerst en van St.-Pieters, in september deze van St.-Niklaas en St.-Michiels, in oktober de kermis bij de koolkappers van Ekkergem om af te sluiten met de kermis aan het St.-Jacobs.

De Gentenaar maakte er een erezaak van op alle kermissen aanwezig te zijn.

Tijdens het Frans bewind werden de parochiekermissen vervangen door feesten van vaderlandsliefde ter ere van vrijheid, vrede, landbouw, volksmacht, jeugd en echtgenoten.

Jozef II had in 1786 een wet bepaald dat alle kermissen op hetzelfde moment moesten gehouden worden, om nutteloze uitgaven en vermaken te vermijden, maar daar had niemand oor naar.

Op 18 maart 1843 besluit de gemeenteraad jaarlijks een algemene kermis in te richten in juni, de Gentse Feesten, gelijktijdig met de paardenwedrennen. Het uiteindelijke doel was de wijkkermissen te laten uitsterven door één groot feest en de verspreide afwezigheid van werklieden op hun werk te voorkomen.

gentfoto's3 008

Het luiden van de grote klok van het Belfort op zaterdag 24 juni 1843 om 20.00u kondigde de aanvang aan van de Gentse Feesten. Op zondagochtend 25 juni vond in de Troonzaal op het Gents stadhuis de prijsuitreiking plaats van het conservatorium gepaard met enkele muzikale uitvoeringen door de leerlingen. De namiddag werd gekruid met een competitie voor handboorschutters. De hoofdprijs bedroeg 12 vorken en lepels in zilver. Uiteindelijk werden de feesten afgesloten op woensdag 28 juni met een steekspel op het water aan het dok. Herbergen en koffiehuizen bleven dag en nacht open.

In 1860 organiseerden de “Zware en Logte Gentenaars” een dansfeest gedurende meerdere dagen. Dit bleek zo’n succes dat het voortaan jaarlijks als volksvermakelijkheid aan de feesten zal worden toegevoegd. Anekdote: hoofdpersonage tijdens dit eerste dansfeest was Pieter Lieven van Acker alias Pier de Beuling. Voorzitter zijnde van de “Zware en Logte Gentenaars” gaf hij reeds 25 jaar dansles, was vader van 19 kinderen en maakte de gekste bokkesprongen.

gentsefeesten23.07.2012 032

Vanaf 1920 duurde de feesten 8 dagen beginnend van de 3e zondag van juli om er de Nationale Feestdag te doen invallen. Gezelligheid en sfeer, goed voor familie en samenleving. Waren er bloedverwanten op de parochie waar het kermis was, dan kreeg je een uitnodiging voor koffie en mastellen of rijstpap. In het bijzonder de vrouwen en kinderen kwamen er op af. 

Mannen kwamen vlug eens langs vooraleer rond 17.00u op staminé te gaan voor de prijsspelingen. Winnaars van de grote spelingen, de koningen van het bol- en schietspel, gaven thuis enige kruiken bier aan de meegereisde maten. Daar werd er volop verder gefeest.

gentdevliegerwilmafelsfb
’t Vliegerke – Wilma Fels – Fb

Walter De Buck, wereldberoemd in Gent, gaf in 1969 een nieuw elan aan de Gentse Feesten door aan het St.-Jacobs festiviteiten te organiseren. Zijn lied “’t Vliegerke”, het Gentse volkslied bij uitstek, is bekend door elke autochtone inwoner van Gent. Het deuntje zou afkomstig zijn van het liedje “Das war in Schöneberg in Monat Mai” van Walter Kollo.

Hij is de oprichter van “vzw Trefpunt”(1962), een organisatie in het teken van kunst en cultuur.  Tijdens de Gentse Feesten vinden er verschillende activiteiten  plaats door Trefpunt georganiseerd.

——————–

 Bron:

Ghendtsche Tydinghen 1972 – Vol2 N°12

Ghendtsche Tydinghen 1973 – Vol 2 N° 2

Een reactie op DE FIESTE

  1. Wat leuk om mijn foto hier terug te zien! Een prachtige site is dit, ik heb met plezier rondgekeken 🙂
    Wilma Fels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.