Boekentoren

Rozier 9, B-9000 Gent
secretariaat@mail.lib.ugent.be

telefoon: + 32 9 264.38.51

In 1933 werd de 70-jarige Henry van de Velde belast met het ontwerpen van een nieuwe universitaire bibliotheek en de instituten voor Kunstgeschiedenis, Dierkunde en Farmacie. Als bouwplaats werd het voormalige De Vreesebeluik of Cité Ouvrière op de Blandijnberg gekozen.

Van de Velde dacht meteen aan een toren als boekenmagazijn. De ligging op het hoogste punt van de stad deed hem dromen van een baken, een teken van de universiteit, een symbool van wetenschap, wijsheid en kennis: zijn Boekentoren, de vierde toren van Gent. Hij koos voor een eigenzinnige toren en paste zijn formule toe van licht, juiste verhoudingen en uitgelezen materialen.

Als totaalkunstenaar tekende Van de Velde alle details: zwarte ijzeren raamprofielen, vloerpatronen, deurkrukken, meubilair, bekleding van de radiatoren. De moeilijke economische situatie en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog stonden de realisatie van zijn totaalproject in de weg: hij moest de keuze van het materiaal wijzigen (b.v. marmer in plaats van rubber of linoleum als vloerbedekking), en slechts een deel van het meubilair werd gerealiseerd. Van de gevraagde kunstwerken werden enkel de projecten van Karel Aubroeck en Jozef Cantré uitgevoerd. Het gebouw werd op 1 juli 1992 beschermd als monument.

In 2002 kocht André Singer de originele plannen van de toren, zag wat er in de loop van de tijd was fout gegaan en overtuigde de universiteit om een grondige restauratie door te voeren.

——————–

Bronnen:

http://www.boekentoren.be

http://www.nieuwsblad.be – Sander Luyten (04.03.2022)