Heeft zijn naam te danken aan het klooster der Minderbroeders of Recolletten. Dit bevond zich op de plaats van het huidige gerechtshof aan het Koophandelsplein, wat vroeger toepasselijk het Recollettenplein werd genoemd.

Recollettenbrug – Gino Missiant – Fb
De Minderbroeders vestigden zich rond 1226 te Gent op de Poortakker (Oude Houtlei). Tijdens het graafschap van Gwyde van Dampierre kregen zij grond ter beschikking tot aan de Veldstraat waarop een kerk met klooster mocht worden gebouwd.
Op 12 december 1795 werd de orde ontbonden en het klooster als nationaal goed verkocht. In 1799 werd het volledig afgebroken. Op de nieuwe vrijgekomen plaats hield men in 1815 zelfs de halfvastenfoor.
De paters kwamen in 1840 evenwel terug en vonden onderdak in het voormalige klooster der Urbanisten op de Houtlei.
In 1832 werd Gent verheven tot zetel van het Beroepshof. Een nieuw gerechtshof diende te worden gebouwd dat met de waardigheid van het doel en het aanzien van de stad overeenkwam. In 1846 was het afgewerkt. Op 20 juni 1886 wordt er het standbeeld onthuld van advocaat Metdepenningen, stafhouder, naar het model van Dillens vervaardigd. Het werd opgericht door de Belgische Vrijmetselaarslogiën.