
Voor de opkomst van de koelkast was water in bevroren toestand het voornaamste middel voor koeling. Het ijs zorgde in eerste instantie voor de nodige afkoeling van dranken en ruimtes en deed ook dienst tegen bepaalde kwaaltjes. In een latere fase werden voedingswaren op het bevroren water vers gehouden.
Het ijs dat hier in kelders was opgestapeld, kwam vooral uit Scandinavië . Die ijskelders waren voldoende thermisch geïsoleerd en hadden een diepte van max. 5m waardoor het gehele jaar door ijs kon bewaard worden.
Gent kende in de 19e eeuw vele ijskelders. Zo waren er o.a. in het Rabot, het Emmaüskasteeltje en het Schuddeveestraatje (Groentenmarkt) ijskelders terug te vinden. Doch de meest bekende waren de “glacière” van Brasserie d’Akkergem aan de Nieuwe Wandeling en in de Ekkergemstraat was er de “glacière” van de NV Sibérienne.

Via Mieke Thienpont van De Gentse Gidsen en de Gentse Gids-wandeling “Van paters naar proffen. Torenhoge kennis op de Blandijnberg” is meer informatie vrijgegeven over de geschiedenis van deze bijzondere plek.
Zo is er de verwijzing naar het Emmaüskasteeltje, waar later een fabriek van mineraalwater (Blandin), brouwerij en frisdrank was gevestigd : “De Brasserie et Glacière du Petit Château d’Emmaüs”, en het bestaan van de enorme ijskelders. Het onbekendste ondergrondse plekje van Gent: de reusachtige ijskelders uit de 19e eeuw, waar ijsblokken uit Scandinavië werden bewaard in de Sint-Pietersnieuwstraat.
Tijdens de bouw van studentenwoningen in de Sint-Pietersnieuwstraat, ontdekte een kraanman in 1998 plots een enorm gat onder een vloerplaat. Hij keek erdoor en tot zijn stomme verbazing zag hij een holte waar zijn kraan met gemak in zou kunnen verdwijnen.
“Ik herinner me nog dat we naar de leegte onder onze voeten stonden te kijken,” zegt bouwheer Antoine Eeckhout. “Het leek wel een kerkgewelf dat we ontdekten. We hebben er toen de stadsdiensten en monumentenzorg bij gehaald. We bleken twee 19e-eeuwse ijskelders gevonden te hebben.”
Het ijs voor brouwerij Blandinberg werd per schip aangevoerd vanuit Scandinavië. Op de Muinkkaai werd het op karren geladen en via een (nog bestaande) onderaardse gang naar de ijskelders gevoerd. De brouwerij lag lager op de helling dan de ijskelders.
Voorlopig liggen ze er ongebruikt bij en kan je de ijskelders enkel bezoeken als onderdeel van een gidsbeurt door Gent.
Jacob Perkins – de vader van de koelkast

Jacob Perkins (1766 – 1849) was een Amerikaanse uitvinder, werktuigbouwkundige en natuurkundige. Hij had veel patenten, waaronder een patent voor koelkast. Hierdoor wordt hij beschouwd als de vader van de koelkast.
Jacob Perkins werd geboren in Newburyport, Massachusetts, en ging naar school in Newburyport tot hij 12 was. Na de school was hij leerling van een goudsmid in Newburyport genaamd Davis. Toen Davis drie jaar later overleed, zette Jacob de zaken van het maken van gouden kralen voort en voegde hij ook de vervaardiging van schoengespen toe. Toen hij eenentwintig was kreeg hij een baan van de meester van de Massachusetts Mint om een dobbelsteen te maken voor het maken van koperen munten – centen met een adelaar en een Indiaan. Drie jaar later verbeterde hij en maakte hij machines voor het snijden en kopnagels waarvoor hij in 1795 een patent kreeg.
Jacob trouwde op 11 november 1790 met Hannah Greenleaf uit Newbury en zij hadden op tijd negen kinderen. Tijdens de Oorlog van 1812 werkte hij aan machines voor het uitboren van kanonnen. Hij vond een bathometer (of piëzometer) uit die de diepte van de zee meet door de druk van het water op een bepaalde diepte te meten. Ook ontwierp Perkins stalen platen om vervolgens een drukkerij te starten met graveur Gideon Fairman. Zij drukten schoolboeken en wettelijke munt voor een Bank van Boston. Perkins kocht in 1809 van Asa Spencer de stereotype technologie die werd gebruikt als een methode om namaak tegen te gaan en registreerde het octrooi. Later werkte hij aan Asa Spencer. In 1816 bood hij op het drukken van munt voor de tweede Nationale Bank in Philadelphia. Tegelijkertijd rees er het probleem met valse biljetten toen de Royal Society, een geleerde maatschappij voor wetenschap, opmerkte dat de Amerikaanse bankvaluta die Perkins maakte van hoge kwaliteit was.
In 1819 gingen Perkins, Gideon Fairman en Asa Spencer naar Engeland om te proberen de beloning van £20,000 te winnen voor “unforgable Notes”. Zij slagen in hun doel en vormen vervolgens het partnerschap “Perkins, Fairman and Heath” met de Engelse graveur-uitgever Charles Heath. Het partnerschap werd later omgedoopt tot “Perkins Bacon”, toen de schoonzoon van Charles Heath, Joshua Butters Bacon, Charles Heath uitkocht. Het bedrijf “Perkins Bacon” heeft geld gedrukt voor veel banken, en postzegels voor veel buitenlandse landen.
In 1816 had Jacob Perkins met Oliver Evans in Philadelphia aan stoomkracht gewerkt en in 1822 maakte hij een experimentele hogedrukstoommachine die werkte bij een druk tot 2,000 psi, maar dat was niet praktisch voor de productietechnologie van die tijd. Deze technologie werd gebruikt in een andere uitvinding, het stoompistool – een vroeg volautomatisch machinegeweer aangedreven door stoom met een hoge magazijncapaciteit en een firing rate van 1,000 toeren per minuut. Dit idee werd door de hertog van Wellington afgewezen als “te destructief”.
Het idee voor een koelkast was afkomstig van Oliver Evans, ook een Amerikaanse uitvinder. Hij bedacht het in 1805 maar hij bouwde het nooit. Perkins kreeg op 14 augustus 1835 het eerste patent voor de dampcompressiekoelcyclus, met de titel: “Apparatuur en middelen voor de produktie van ijs, en in koelvloeistoffen.”
———-
Bron:
http://www.historyofrefrigeration.com
Present in Gent (Nadine Van Parys) : Gentse Gidsen, VRT, Erfgoed, Inventaris onroerend erfgoed
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.