Wondelgemvoetbrug

GentWondelgembrugGSPD5c

Deze voetgangersbrug over het in 1863 gegraven Verbindingskanaal vormde een tijdwinnende verbinding tussen de noordelijk gelegen textielbedrijven  en de meer zuidelijk gelegen arbeiderswijken richting Rabot. Het drukke vaarverkeer zorgde immers voor een meermalig openstaande tijdrovende Wondelgembrug hier opgericht tussen juni 1878 en maart 1879. De Wondelgemvoetbrug kwam er pas begin 20e eeuw te liggen.

Deze brug is tijdens “de Groote Oorlog” geconstrueerd door de Duitsers en is daarmee één van de weinige relicten gerelateerd aan de Eerste Wereldoorlog in Gent.

Het is een sierlijke brug die redelijk hoog boven het kanaal is gelokaliseerd geflankeerd door de Wondelgembrug die de Wondelgemstraat laat overlopen in de Frans van Ryhovelaan.

gentbruggen20-7-2016-004

De brughoofden met laterale trappen in ijzer en gietijzeren armleuningen leiden naar een platform die de oversteek mogelijk maken waarbij beide voetstukken in het beton vastzitten. De brug zelf is een geklinknagelde balkbrug bestaande uit vakwerkliggers in halfparaboolvorm van 12 vakken. De Wondelgemvoetbrug zal net als de Wondelgembrug zelf in 1980 vervangen worden.

Deze  ijzeren brug is als monument geklasseerd in 1997.

———-

Bronnen:

gentblogt-archief.stad.gent (27.09.2013)