O.L.-Vrouw met de inktpot

Boven de ingang van het Groot Vleeshuis naast het Galgenhuisje is Onze-Lieve Vrouw met de inktpot aan te treffen. Reeds bij oprichting van het Vleeshuis rond 1416 zou er al sprake zijn van dit beeld.

Deze sage vertelt het verhaal van de magistraatszoon Huibrecht die in een poëziewedstrijd mee wou dingen naar de eerste prijs maar niks op papier kreeg geschreven. In een laatste betrachting toch nog iets te verwezenlijken riep zijn zus Elisabeth ’s nachts de hulp in van Onze-Lieve-Vrouw, troosteres der bedrukten.

Opeens verscheen Onze-Lieve-Vrouw met het kind in de kamer. De kleine Jezus overhandigde een ganzeveer en Maria plaatste een inktkoker op de schrijftafel. Als bij wonder was opeens alle inspiratie aanwezig om een dichterlijk meesterwerk op te maken. Toen Huibrecht het werkstuk voorlas kreeg hij alle lof en won de eerste prijs.

Uit dank lieten Elisabeth en Huibrecht een beeld maken die herinneren aan deze unieke beleving nl. Onze-Lieve-Vrouw met de inktpot.

Het beeld is tweemaal beschadigd geweest, zoals op 27 juli 1578 toen soldaten van de Calvinistische Republiek de “Onze-Lieve- Vrouw met de Inktpot” braken. Vervolgens is het kunstwerk in 1600 volledig hersteld.

Tot 1975 kwamen buurtbewoners kaarsjes aansteken en bloemetjes neerleggen om de nodige inspiratie te verkrijgen.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.