Grootkanonplein

Pleintje genoemd naar de rustplaats van de “Dulle Griet”, een kanon uit het jaar 1431 van 5,025 m lang met een gewicht van 12250 kg en kogels van 340 kg.

Het werd in 1578 overgebracht uit Oudenaarde ter verdediging tegen de Spanjaarden. Het kanon, ook gekend onder de naam “groten rooden duyvele”, bleek echter niet bruikbaar.

Op de kamer draagt het “Groot kanon” de wapens van Bourgondië, een Sint-Andrieskruis en de vuurslag en vuursteen van de Orde van het Gulden Vlies, gesticht in 1430.

De aanleg van de ondergrondse parkeergarage legde de fundamenten bloot van een aanlegplaats aan de Vrijdagsmarkt ten tijde van de Middeleeuwen, wat wijst op een insteekdok komende van  de Leie op de plaats waar nu het kanon staat.

Een eerste vermelding van het trapgeveltje aan het Groot Kanonplein dateert uit 1603 als enige toegang tot het achterhuis van “De Goudblomme” gelegen aan de Vrijdagmarkt.

Eertijds was hier een aanlegplaats, Ruggestuulsaard genaamd, met meerdere pakhuizen die goederen bestemd voor de Vrijdagmarkt stockeerden. De naam verwijst naar een vermogende paticiërsfamilie uit de buurt.

Toen brouwerij Wannekin zich hier vestigde heette deze plaats de Wannekinsaard. Vanaf 1812 veranderde de naam in “Bij ’t Groot Kanon”.

17 november 1873: Over de verbinding tussen het Oudburg en de Vrijdagmarkt werden reeds heel wat discussies gevoerd in de gemeenteraad. In een vroeger plan was voorzien een tweede brug te leggen een 50-tal meter voor de Zuivelbrug om een verbinding te maken tussen Oudburg, Vrijdagmarkt en Lange Munt, gezien de Zuivelsteeg (Meerseniersstraat) te smal was voor het verkeer.

Een tweede brug zou natuurlijk zeer hinderlijk geweest zijn voor de scheepvaart. Dit plan werd niet goedgekeurd door het Ministerie van Openbare Werken. Thans besluit de gemeenteraad geen tweede brug te bouwen maar enkele huizen op het Groot Kanonplein en in de Zuivelsteeg te onteigenen om alzo een doorgang te vormen naar de Vrijdagmarkt. Volgens het hierbij gereproduceerd plan zou de Zuivelbrug worden verlegd en zou het huizenblok Kraanlei worden afgebroken. Dit werd dus niet uitgevoerd. Enkel een huizenblok aan het Groot Kanon werd afgebroken.

Eind negentiende eeuw vond op deze locatie de markt voor planten en zaden plaats.

———-

Bron:

Ghendtsche Tydinghen 1981 – Vol10 N°1

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.