Vlaanderenstraat

Vlaanderenstraat 1905 – Onafhankelijkheidsfeesten
Gent in oude postkaarten

Deze statige winkelstraat zorgt voor een directe aansluiting van de Zuid met de Gentse binnenstad. Ze is dan ook in dat opzicht aangelegd i.v.m. het “Zollikofer-De Vigneplan” uit 1883 voor de verbinding van de binnenstad met het in 1930 verdwenen Zuidstation.

Gentvlaanderenstraathermanvangoethem

Vlaanderenstraat – Herman van Goethem (Fb)

Vooraleer deze grootse werken aan te vangen was het Zuidkwartier, gelegen tussen de Nederschelde, de Zuidstationstraat en de Brabantdam, één van de ongezondste buurten van Gent. Begin 19e eeuw waren de moerassige Muinkmeersen al drooggelegd met het oog op de aanleg van het Zuidstation aan het Graaf van Vlaanderenplein.

Gentvlaanderenstraatjohanverplancken

J. Verplancken (Fb)

De belangrijkste werkgever toen was F. Lousbergs, een katoenfabriek aan de Reep. Meer dan 3000 arbeiders bevolkten de wijk in beluiken met huisjes van rond de 22m². De erbarmelijke levensomstandigheden met een gebrek aan licht, lucht en ruimte en de niet al te gezonde toestanden van de waterlopen Oude Schelde en de Nederschelde waren aanleiding tot noodzakelijke ingrepen die eind 19e eeuw een gedaanteverandering zal teweegbrengen in de omgeving van “de Zuid”.

Gentpostkaartvlaanderenstraatmaarcelgentfb

Vlaanderenstraat – Marcel Gent (Fb)

In 1898 mocht de tram kennis maken met de Vlaanderenstraat. De sluiting van het Zuidstation leidde daarentegen tot een verloedering van de omgeving. Rond 1970 gaf de leegstand en verlaten handelspanden een triestig beeld van de straat weer.

Pas bij de heraanleg in 1995 van het Woodrow Wilsonplein, de aanleg van een ondergrondse parkeergarage en het Mobiliteitsplan met herwaardering van de Vlaanderenstraat leefde de buurt opnieuw op.

GentvlaanderenstraatoudRogerWautersFb

Vlaanderenstraat – Roger Wauters (Fb)

Renovatieprojecten en stadsverfraaiing met o.a. een winkelcentrum aan de Zuid hebben deze omgeving getransformeerd tot een place to be met trendy, stijlvolle modezaken gericht op exclusiviteit in een verzorgde buurt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.