Franse Vaart (1752)

GentFranseVaartDidierYsebaert4

Franse Vaart – Didier Ysebaert (Fb)

Voor de Gentbruggesluis, gelegen aan de Bassijnwijk, bevindt zich de Franse Vaart aan de noordoostelijke grens van Gentbrugge. Voorbij deze laatste Scheldesluis vangt de Zeeschelde aan waardoor mensen uit de omgeving de getijdenwerking van eb en vloed konden aanschouwen.

GentFranseVaartDidierYsebaert

Franse Vaart – Didier Ysebaert (Fb)

De Franse Vaart is in 1752 tot stand gekomen om vervolgens tussen 1772 en 1775 te worden verbreed en uitgediept. Dit door mensenhanden gegraven kanaal is 1 kilometer lang en zorgt voor de afvoer van het Scheldewater komende van het Strop. Samen met de Coupure en de Visserijvaart zijn deze 3 “coupures” in de 18e eeuw uitgegraven.

Deze waterweg loopt voor het grootste deel door Ledeberg en vormt ook voor een deel de noordelijke grens van Gentbrugge. Te Gent wijkt deze waterweg naar rechts uit eens voorbij de brug van de Dierentuinlaan ten zuiden van de Schelde aan de wijk van het Strop. Gekomen aan de Vlaamsekaai mondt de Franse Vaart opnieuw uit in de Schelde.

GentFranseVaartDidierYsebaert2

Franse Vaart – Didier Ysebaert (Fb)

Ignace Balthazar Malfaison, architect en in 1756 directeur van de waterwerken in Vlaanderen, werkte voor een Franse firma belast met de opdracht voor het uitgraven van de vaart. Hij was de werfleider van destijds en hoogstwaarschijnlijk is hij de link met de naamgeving van deze waterloop.

GentFranseVaartDidierYsebaert5

Franse Vaart – Didier Ysebaert (Fb)

Dhr. Malfaison was ook bouwmeester van het Entrepot aan de Coupure en het Centraal Correctiehuis. Hij functioneerde o.a. als sasmeester van het St.-Agnetesas aan het begin van de Coupure en verhuurde toen al de draaibruggen over dit kanaal.

GentFranseVaartDidierYsebaert3

Franse Vaart – Didier Ysebaert (Fb)


Bron:

Wikipedia

Albert Sugg en de Belle Epoque in Gent: Série1 (50) Coupure II