Rekelingestraat

gent8 002

Het Rekelingestraatje strekt zich uit van het St.-Veerleplein tot aan de Onthoofdingsbrug over de Lieve. Hier voorzag men vroeger de toegang voor het publiek van de vismijn.

Deze straat is ook gekend als de Hooge Zonnestraat of de Korte Straat. Maar de Gentenaren spraken  meer van “aan ’t Gravensteen” of “over de Onthoofdingsbrug” of zagen dit gewoon als een deel van de Burgstraat.

Door eind 19e eeuw de huisjes te slopen die tegen het Gravensteen waren aangebouwd won de straat een paar meters in de breedte.

Franstaligen gaven de Rekelingestraat de naam “Rue Haute du Soleil” mee. Wat een verkeerde vertaling was van Hooge Zonne, die voor de middagzon stond en dus als “Soleil du Midi” diende vertaald te worden.

Om plaats te maken voor het nieuwe Vleeshuis werd rond 1876 eveneens een hele huizenrij gesloopt, evenals het Wenemaershospitaal, wat achteraf gezien een beschamende ingreep bleek te zijn.

De straat heeft trouwens haar naam verbonden aan Willem Wenemaer, een voornaam en rijk lakenkoopman die tussen 1312 en 1315 schepen en in 1318 voorschepen (burgemeester) was in Gent. Zijn woonplaats situeerde zich tegenover het Gravensteen.

Toen de Bruggelingen in opspraak kwamen tegen de nieuwe Vlaamse graaf Lodewijk van Nevers (1322-1346), trok Willem in 1325 als leider van de Witte Kaproenen (politiekorps) naar Deinze om het tegen de Clauwaerts van Brugge en de democratische boeren van het Westland onder leiding van Zannekin op te nemen. Deze poogden Gent in te sluiten wat Willem wou verhinderen door het de overtocht van de Leie te beletten.

Gent 1860 - Veerleplein-Gravensteen

Aan de Rekkelingebrug (Rekelingebrugge) over de Rekkelingbeek op de grens van Deinze met Bachte kwam het op 15 juli 1325 tot een bloedig treffen waarbij “reus” Wenemaer kwam te overlijden. Zijn stoffelijk overschot werd naar Gent overgebracht en in de kapel van het door hem gestichte Wenemaersklooster (godshuis voor arme vrouwen) aan het Veerleplein begraven.

Ter zijde: de Deinzenaars kozen de kant van de Bruggelingen en dat zou hun in 1327 zuur opbreken toen de Gentenaren richting Deinze trokken om de stad in vuur en vlam te zetten als vergelding voor wat in 1325 was gebeurd.

Opmerkelijk: In het Middelnederlands verwijst Rekelinge naar een volkse benaming voor een aantal vissoorten (vis zonder stekels). (cfr. Vismijn!)

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.