Grasbrug

Grasbrug unieke lokatie voor huwelijksaanzoek

“De dag waarop ik je ten huwelijk vraag, komen we ongetwijfeld in de krant.” Muhammed Bulduk (25) heeft zijn straffe uitspraak waargemaakt. De jonge Gentenaar vroeg zijn vriendin Gizem Kula (22) zondagavond 9 januari 2022 ten huwelijk en dat bleef niet onopgemerkt. Met Bengaals vuurwerk, een levensgrote ‘Marry Me’ en onder luid applaus ging hij op de Grasbrug in hartje Gent op één knie.

Muhammeds vriendin Gizem Kula zei meteen ‘ja!’

Gent 23.08.2013 023De Grasbrug verbindt de Graslei met de Korenlei. Als we de Gentse geschiedenis overlopen is deze brug de voornaamste Leieovergang.

GentSt.-Pharaildiskerkvleeshuisbruggrasbrug

Links onderaan Grasbrug – ingekleurde pentekening Gent

Historisch beeldmateriaal en geschiedkundige bronnen bevestigen de aanwezigheid van een stenen boogbrug eind 11e eeuw. In die tijd zorgde de waterbaljuw ervoor dat alle geschillen rondom de brug werden opgelost. Inbegrepen het opvissen van lijken.

De eerste geschreven bronnen spreken over de Veebrughe (1208-1212). Later zou de brug nog gekend zijn onder de namen “toter Veebricgen” (1322), “bider Veebrugghen”(1323) en “Veebricge”. Begin 17e eeuw is de naam “Grasbrug” voor het eerst terug te vinden.

Grasbrug

gentoudgras-korenlei2-1860

Gent – Grasbrug 1860

De namen die deze brug meekreeg zijn een verwijzing naar de drassige oevers die als drenkplaats voor het vee gebruikt werd. Zowel Graslei als Hooiaard verwijzen naar de oude gesteldheid van de omgeving.

Tijdens de 14e eeuw zorgden versterkte oevers en geplaveide kaaien voor een sterke ontwikkeling van deze binnenhaven.

486

Tussen 1424 en 1426 verscheen hier een stenen brug met drie doorgangen. In 1489 stonden aan weerszijden van de brug 2 huisjes die in 1751 afgebroken werden.

Op alle koopwaar die Gent binnenkwam werd er tol geheven. De Grasbrug was dan ook de plaats waar dit tolrecht, ook gekend onder de “tol van Aishove” (afhangend van het leenhof van de Gentse Oudburg), werd toegepast. Tot in de 18e eeuw bleef deze brug onder Grafelijke jurisdictie.

GentgrasbrugkorenleijanbreydelstraatRudyvanCauterenFb

Grasbrug – Rudy van Cauteren – Fb

Midden 18e eeuw beslisten de Staten van Vlaanderen alle bruggen over de Leie door houten draaibruggen te vervangen. In 1875 kwam er een metalen brugconstructie te liggen gebaseerd op het plan van ir. G. Van Moere. Op die plannen baseerde het Gentse metaalbedrijf  BVBA Aelterman en zonen zich om een nieuwe bovenbouw te ontwerpen tijdens een ingrijpende restauratie van de brug in 1987.

gentgrasbrugNicoleMarreel

Grasbrug – Nicole Marreel (Fb)


GentGrasbrug1915RolanddeSmetfb

Grasbrug 1915 – Roland de Smet – Fb

Er zijn meerdere verwijzingen naar de namen die deze brug meekreeg. Veebrug daar zij naar het Groot Vleeshuis leidde. Gelinkt aan het Schuddeveestraatje wijst alles erop dat hier in de Middeleeuwen veemarkt werd gehouden. De Grasbrug zou een link zijn naar het gras dat op deze plaats werd ontlaad.

De evolutie van Gent heeft in ieder geval veel aan deze brug te danken.

—————

Bron:

http://www.hln.be – Cedric Matthys (10-01-22)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.