Gentse strop

GentstropDe Gentse strop straalt de fierheid van de Gentenaar uit. Een trots die overeind bleef waartegen Keizer Karel in 1540 geen antwoord op had. Zelfs de dwangburcht die hij liet bouwen overtuigde de inwoners van Gent van hun ingesteldheid. Ijdel op hun stad en een eer om Gentenaar te zijn. De stroppendrager die achter zijn rug een middelvinger opsteekt
wetende dat hij met de strop rond de hals aan de galg is ontsnapt.
Gent13.01.2013receptiestbaafs 093Het typeert zijn karakter en symboliseert voor een deel de strop.
De strop is ook gekend als een beulsknoop. Het is een knoop waarbij de lus kan schuiven. Door de knoop onder de kin van de beschuldigde te plaatsen slaat het hoofd achterover wanneer het lichaam wordt opgetrokken en breekt de nek. Dit wordt een “hangman’s fracture” genoemd.
GentStropbierDe Gentse Strop is eveneens een biertje gebrouwen in Mater te Oudenaarde. Het is een blond bier van hoge gisting met hergisting op de fles met 6.9% alcoholvolume. De brouwerij gaat er prat op in 1545 te zijn opgestart.
Oudenaarde is de geboortestad van Margaretha van Parma, één van Keizer Karels buitenechtelijke kinderen. gentstropbierglasHier stond ooit Hanske op de uitkijk om te waarschuwen wanneer Keizer Karel met zijn troepen de stad zou binnentrekken. Maar Hanske had dorst, veel dorst, dronk zich lazarus en viel in slaap. Zo kon Kiezer Karel ongemerkt de stad Oudenaarde binnentrekken. Met alle gevolgen vandien.