R. Dodoensdreef

Rembert Dodoens is geboren te Mechelen op 29 juni 1517. Hij staat bekend als geneesheer en plantkundige.

Ook gekend als Rembertus Dodonaeus ligt zijn afkomst in Friesland. Zijn vader Denys Dodoens studeerde in Leuven en was als stadsgeneesheer in Mechelen gekend om zijn beroepsernst. In die mate dat hij de verzorging van Margaretha van Oostenrijk op haar sterfbed op zich mocht nemen. Zijn moeder Urssula Roelands was een telg uit een Mechelse familie vermaard voor hun medische interesse.

Reeds op 13-jarige leeftijd schreef hij zich in aan de universiteit van Leuven waar hij zich verder bekwaamde in medische vakken, Grieks-Latijn, wiskunde, kosmografie, sterrenkunde, botanie en aardrijkskunde.

Op zijn manier nam hij afstand van bestaande theorieën en heeft hij verschillende werken uitgegeven waaronder 2 over astronomie en kosmografie, 8 werken betreffende geneeskunde en 25 werken over plantkunde

Er staat geschreven dat in zijn vakgebied er niemand geleerder was en qua intelligentie maar weinigen hem konden evenaren.

Verschillende kruidentuinen zijn tot stand gekomen gebaseerd op het werk van Rembert. Dit was o.m. het geval in Gent, Brussel, Antwerpen, Mechelen, Leiden en Brede. Ook zijn in verschillende steden als Gent, Ukkel, Mechelen en Antwerpen straatnamen naar hem vernoemd. In Gent zijn er verschillende borstbeelden aan te treffen van Rembert Dodoens o.m. in het Museum voor Wetenschappen en de Universiteit (biologie).

Hij overleed op 10 maart 1585 in Leiden. Daar was hem aan de Universiteit Leiden in 1582 een leerstoel als hoogleraar in de geneeskunde aangeboden. Voordien was hij sinds 1541 stadsgeneesheer van Mechelen waarna hij van 1575 tot 1578 als keizerlijke lijfarts actief was in Wenen.