Walpoortbrug

walpoort

De Walpoort en Wolweverskapel 1534 – AJA Van Den Eynde Gent Stadarchief, Atlas Goetghebuer

De Walpoortbrug dankt haar naam aan de poort die hier tot 1720 aan deze wal of vest was opgericht. Ze lag op een belangrijke invalsweg van het Portus richting St.-Pietersdorp.

Net als de Ketelbrug overspant deze brug de Ketelvest die refereert naar de vestingwal rond Gent ter versterking van de stad. De gracht dateert van begin 11e eeuw, vormt de verbinding tussen de Schelde en de Leie en bakende het grensgebied af van de stad met het rechtsgebied van de St.-Pietersabdij. Een vroegste vermelding van de brug dateert van 1274.

Van de Walpoort zelf zijn er bronnen die teruggaan tot 1322 en er sprake is van “an der Walporte”. De Walpoortstraat gaat nog verder terug tot 1234 toen het gekend was als “Tusschen Wallen” en als “in oppido inter duos wallos”beschreven stond.

GentWalpoortbrugVanDaeleDanielFb

Walpoortbrug – Van Daele Daniël – Fb

De belangrijkheid van deze “veste ter Walpoort” als territoriale grens van het schependom maakte dat tot in de 15e eeuw wachthuizen en torens werden gebouwd of gerestaureerd.

Rond 1340 is hier een hospitaal opgericht voor de arme en zwakkere leden van de Wolwevers. Regenten van de kapel bekwamen in 1375 toestemming van Paus Grégorius XI om er overledenen te begraven.

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.