Clovis

°466 – 511

Eerste koning van Frankrijk.                                                           

Volgde in 481, op 15-jarige leeftijd, zijn vader op. Versloeg de Salische Franken, die zich in een gebied ten Westen van de lagere Rijn hadden gevestigd met Toxandrië als hun centrum (tussen Maas en Schelde in het Nederland en België van nu). Zo werd hij alleenheerser van de Salische Franken.

Hij bekeerde zich tot het katholicisme en werd door Remigius, bisschop van Reims, gedoopt in een kerkje op de site waar de kathedraal van Reims is opgetrokken.

Na het jaar 400 worden de Romeinse legers teruggeroepen om Rome te verdedigen tegen Germaanse plunderaars, waardoor de Frankische aanvoerders hier in België de Romeinse landbouwuitbatingen in het bezit kregen.

Uit de Nederfrankische taal die men in N.-België sprak ontstond het Diets, het Vlaams, het Nederduits en uiteindelijk het Nederlands. In O.-België spraken de mensen een Duitse gewestspraak en in Z.-België werd de taal van de meer beschaafde geromaniseerden gesproken, het Waals. Onze taalgrens bestaat reeds van in de tijd der Romeinen en Franken.

De Frankische veroveraars drongen steeds verder naar ’t Zuiden door en stichtten koninkrijkjes. Clovis was de kleinzoon van een Frankische koning te Doornik en veroverde door list, oorlog en moord een groot Frank(en)rijk waartoe ook België behoorde. Parijs werd de hoofdstad.

Alleen geestelijken en klerken konden lezen en schrijven, waardoor zij de status van koninklijk ambtenaar verkregen. Doch was men meer bekommerd om bestuur, oorlog en jacht dan om het christelijk geloof en duurde het ook tot ca. 700 eer geheel België bekeerd was door christelijke geloofspredikers.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.