ANTWERPSE- OF DAMPOORT

GentAntwerpsePoort-DampoortClaudeFaseurFb

Antwerpse poort / Dampoort – Claude Faseur – Fb

De omgeving van de Dampoort maakte vermoedelijk al sinds de 11e eeuw deel uit van het St.-Baafsdorp.

Door de realisatie van een nieuwe verdedigingsgordel dichtbij bij het centrum van Gent kwam eind 16e eeuw een gedeelte van de Dampoort buiten de stadsomwalling te liggen. Deze regio zal zich geleidelijk aan als voorstedelijk gebied ontwikkelen.

De Dampoort verving zo in 1577 de meer oostwaarts gelegen Hospitaalpoort die haar naam ontleende aan het nabijgelegen St.-Annahospitaal, gesticht in 1207 door de St.-Baafsabdij. J.J. Steyaert beschrijft het als volgt: “Langs de vaert gaen wy naer het eynde der Dampoorstraet, by het dok. Daer ziet men het steenen brugsken, over een kleyn kanael, alwaer tot in 1828 de Dampoort stond : zy was er in 1577 gesticht aen den dam of vest, die de Gentenaers in 1488 tot versterking hunner stad hadden gemaekt van aen den Hospitaelpoort tot aan de Muydepoort.”

Meer  precies stond de Dampoort in de gelijknamige straat in de buurt van de Warandestraat. Opgericht niet lang na het verrijzen van de versterkte burcht, het Spanjaardenkasteel, door Karel V. Het was gekend als de “Dampoortse Veste”.

De Hospitaalpoort verdween door de Karolijnse Concessie (1539-1540) met o.a. de ontmanteling van het St.-Baafsdorp en de omvorming van de St.-Baafsabdij tot dwangburcht tot gevolg. Toen waren de Calvinisten hier aan het bewind en werd er ook gesproken over “de Geuzenpoort bij het Geuzenbollewerk” (Bastion in de buurt van de electriciteitscentrale).

Nadat de Dampoort was herbouwd in 1782 verdween ze bij de aanleg van  het Handelsdok in 1828.

GentAntwerpsepoorttervervangingvanoudeGSTPD19

Antwerpse poort – Gent-St.-Pietersdorp 19

Rond 1830 verrees er naar de plannen van architect Louis Roelandt een nieuwe Dam- of Octrooipoort. Deze bestond uit 2 achthoekige paviljoenen met een doorgang van 16 meter verbonden door een hekwerk. Wie de stad binnen wou had immers tolrechten of octrooien te betalen. De afschaffing van het tolrecht in 1860 en de aanleg van een nieuwe spoorlijn Gent-Eeklo leidde tot de sloop van deze poort in 1862.

—————

Bron:

Albert Sugg en de Belle Epoque in Gent: série 1 (89) Dampoort

https://inventaris.onroerenderfgoed.be

Beschryving der stad Gend – J.J. Steyaert

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.