Middeleeuwen (500 – 1500)

De periode tussen de oudheid en de vroegmoderne tijd.

Volgens de Italiaanse humanisten de periode tussen de val van het West-Romeinse Rijk in de 5e eeuw en de renaissance (renaissance-humanisten : afkeer van de middeleeuwen en terugkeer naar de oorspronkelijke, onvervalste vorm, de bronnen van de oudheid) in de 14e eeuw.

De middeleeuwse maatschappij en beschaving zijn ontstaan uit 3 bronnen:

          Grieks-Romeinse beschaving

          Christelijk geloof

          Germaanse tradities (over de Rijn)

Voor het verdrag van Verdun dd. 843, dat de verdeling van het Karolingische rijk regelde onder de 3 zonen van Lodewijk de Vrome (Lodewijk van Beieren kreeg Germanië, Karel de Kale Frankrijk en alles links van de Maas en Lotharius verkreeg Italië en het gebied tussen Maas en Rijn), staat er in onze gewesten niemand bekend als hoofdman. Voor het inwendige bestuur had het volk waarschijnlijk een overste gekozen maar tegen de roversbenden was hun macht te klein.

Een eerste hoofdman is gekend als Enguerrand, een forestier die door Karel de Grote was aangesteld als leenheer van Vlaanderen (853). Toen hij in onmin viel bij de koning van Frankrijk, Karel de Kale, heerste als verdediger van onze stad volop in ontwikkeling een graaf van Vlaanderen. Boudewijn met de ijzeren arm kreeg in 862 de eer als eerste deze functie te bekleden.

Stamboom van de graven van Vlaanderen :

Gent stamboom der graven

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.