Robrecht I

Graaf Robrecht I van Vlaanderen (de Fries)                   

°1032 – 1093

Markgraaf van 1071 tot 1093.

Als tweede zoon van graaf Boudewijn V was hij na de dood van Arnulf III in  1071 graaf van Vlaanderen tot aan zijn overlijden. Hij was ook nog regent van Holland van 1061 tot 1070.

Huwde in 1063 met Geertrui van Holland, weduwe van graaf Floris I van Holland.

Onder zijn leiding werden steden steeds belangrijker en kregen hier en daar zelfbestuur. De politieke macht van Gent nam zichtbaar toe.

In 1066 had Willem de Veroveraar vanuit Normandië het Engelse koningschap verworven. Daar hij zijn Franse lenen behield, ontstond er een vijandschap tussen de Franse en Engelse koningen. De Franse koning was de leenheer der Vlaamse graven doch de lakennijverheid zorgde voor de importatie van Engelse wol waardoor er economisch een band ontstond met Engeland.

Robrecht werd na de dood van Arnulf III in het defensief gedreven door Richilde, de vrouw van zijn oudste broer, die de strijd aanging met een gezamenlijk Henegouws en Frans leger. Door de gevangenschap van Eustachius, graaf van Boulogne en broer van Godfried, de bisschop van Parijs en kanselier van koning Filips I van Frankrijk kon Robrecht bekomen dat Godfried een goed woordje deed bij de koning waarbij deze zijn steun aan Richilde ophief en Eustachius de vrijheid verkreeg. Bertha van Holland, de stiefdochter van Robrecht, trouwde in 1072 met Filips I van Frankrijk na zich eerder te hebbenverzoend.

Waar Richilde een nieuw bondgenootschap sloot met verschillende bisschoppen (Luik, Verdun, Cambrai, Keulen en Utrecht) huldigde Robrecht Keizer Hendrik IV voor Rijks-Vlaanderen (leen van de Duitse keizer) waarbij hij verkreeg dat de bisschoppen geen steun meer verleenden aan Richilde.

Richilde viel Vlaanderen binnen, waarbij Robrecht repliceerde en Henegouwen binnenviel en overwon. Er werd vrede gesloten en Vlaanderen kreeg Dowaai (Douai) erbij.

De graaf stimuleerde de handel en maakte Brugge groot als centrum van de handelstrafiek in die tijd. Hij wist ook de vrede tussen de verschillende graafschappen te handhaven door o.m. vredesbestanden. Het leenstelsel ontwikkelde zich verder.

In 1085 vertrok hij op bedevaart naar Jeruzalem. Europa was in de ban van godsdienstige verering.

Hij stierf in 1093 en ligt begraven in de kerk van Kassel.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.